Tal og fakta

Der er ca. 2.000 brydere i Danmark, heraf er de 1.600 herrer og 400 kvinder. Af de 2.000 brydere er de 1.600 under 24 år. Der findes 30 brydeklubber fordelt over hele landet.

På verdensplan findes der ca. 20 millioner brydere.

Bryde-regler på 5 Minutter

For en udefrakommende kan brydning ved første møde virke kompliceret, men det er ikke raketvidenskab.
Det handler i bund og grund om at få modstanderen rygvendt mod madrassen og helst med begge skuldre helt nede i madrassen. Det kaldes en faldsejr. Dertil har vi nogle tekniske point, der kan afgøre kampen, hvis den ikke afgøres af en faldsejr.

Der kæmpes på en madras der er 12 x 12 meter, hvor der er en cirkel i midten. Kampen ledes af en kampleder, som under kampen befinder sig på madrassen. Når der scores point via aktioner eller brydegreb, marker kampdommeren disse til sidedommeren, der sidder ved siden af madrassen. Hvis der hersker uenighed mellem kamplederen og sidedommeren, afgøres det af den såkaldte madraspræsident, der ligeledes sidder ved madrassen.

Der kæmpes i den velkendte trikot, der er enten er rød eller blå. Den sidder tæt, således at man kan få tag i kroppen. Havde man bar overkrop ville det være svært at få ordentlig fat i hinanden, da sveden ville gøre, at man glider når, man prøver at få fat i hinanden. Så det har sine praktiske grunde, at man er iført trikoter.

Stilarter

Inden for brydning findes der flere stilarter. De tre mest udbredte er Fristil, Kvindebrydning og Græsk Romersk Brydning. I Danmark kæmpes der primært i Kvindebrydning og Græsk Romersk.